30. jul, 2017

Ferieparadiset

Nå kom jeg og mor akkurat hjem fra en tur ut til den «gamle» hytten. Jeg sier «den gamle», fordi moren min kjøpte seg en «ny» hytte, den 16. mai i år. En artig synkronisitet er at to store og viktige ting skjedde i løpet av kort tid den dagen. Det var hyttekjøpet, som er en betydningsfull ting i seg selv. Og for å toppe dette, skjedde det ganske samtidig at Herman ble født. Moren min var glad, overveldet og ikke rent lite overrasket – over hva akkurat den dagen skulle bringe. Og resultatet er jo verdens herligste (men mest slitsomme) valp. Ja, og denne koselige, lille boligen. Som på ingen måte er en campingvogn. Den «nye» hytten holder høyere standard enn den «gamle». Her er det vanlig dusj og do, vaskemaskin, oppvaskmaskin, peis og vedovn. Mens det i den «gamle» hytten er utedo og kaldtvann i en kran utenfor doen.

Det er likevel den «gamle» hytten som er min barndoms ferieparadis. Denne ble bygget av bestefaren min, da han og bestemor var i ferd med å skape seg en familie. Moren min er én av fem søstre. Sommerhalvåret på hytten deles opp mellom 4 søstre. Hun som er eldst har solgt seg ut. Og som jeg nevnte som et svar på kommentaren jeg fikk tidligere i dag, så var det i oppveksten min flere campingvogner på tomta. Som barn var dette bare hyggelig. Da hadde jeg alltid kusiner og fettere å leke med. Det var folksomt på de 800 kvadratmeterne tomta består av. Men til slutt fikk familien beskjed om at campingvognene måtte fjernes. Begrunnelsen var at vognene var sjenerende for båtfolket. Vi synes alle dette er en ganske tåpelig grunn. Mye fordi innsynet fra fjorden er begrenset, på grunn av en koselig, liten øy som heter «Terneskjær». Hytten og bryggen ligger rett og slett i en liten bukt med fine svaberg, sandstrand og litt skog. Og er det lavt nok vann, kan du gå ut til Terneskjær nesten tørrskodd. Eventuelt padle ut på en bademadrass, som jeg gjorde en gang. Og fikk helt noia da jeg så masse tang på havbunnen. Alt man skal bli redd for…!

Hytten ligger i en vei med en stor jernport. Den skal alltid holdes stengt, slik at turgåere og andre utenforstående skal forstå at det er en privat vei. Vi som bor i veien, synes ikke noe om at fremmede bruker badeplassen og bryggen vår. Det er noe intimt og trygt ved hele opplegget. Går du ned for å bade, er det stort sett bare kjente fjes du møter på. Vi er i slekt med alle som bor i veien, og som har båtene sine liggende ved bryggen. Mor ble litt snurt for at jeg ikke var mer entusiastisk over hennes nye båt. Den ligger der, men jeg har ikke sett den enda. Men når jeg har planer om å være litt på hytten/hyttene i august, blir det nok av muligheter til å sjekke ut båten. Kanskje til og med ta en tur med den. En annen artig synkronisitet, er at moren min kjøpte seg båt tidligere i vår – på akkurat samme dag som moren til Alex kjøpte seg hytte. Måtte bare nevne det, fordi jeg liker hvordan jeg og Alex har så mye som sammenfaller i livene våre. Men dette var en digresjon. Liker dem, noen ganger.

Bildet her tok jeg i dag. Vi har sommerhøns på den «gamle» hytten. Disse tre skal bo der ute hele sommeren. Vi får egg og hyggelig selskap. På festen i går ble det nevnt hva de tre hønene heter.. Eller hvilke navn familien har gitt dem. Jeg tror alle tre er oppkalt etter kvinnelige, norske politikere. Men husker ikke akkurat hvem. Tanten min var litt bekymret for at sønnens venner, som festet parallelt med oss, - skulle gi hønene øl. Jeg tror ikke det var noen skade skjedd, og de var i full vigør da jeg gikk for å hilse på dem i dag. Herman var ikke spesielt interessert i hønene, fikk jeg inntrykk av. Men han er veldig glad i oppmerksomhet. Og alle synes han er verdens skjønneste, og sammenlikner ham med en lodden bamse. Uansett hvor slitsomt det er å ha valp, så smelter jeg fullstendig av ham! Nå hører jeg han er våken. Så da må jeg legge fra meg alt jeg har i hendene, og gå og underholde ham. Takk for meg og Gud velsigne deg!

- Månebarn